YOGA NEDİR?
Yoga sözcük anlamıyla “birlik” demektir. Kökeni Hindistan’a dayanan kadim bir bilim ve felsefedir. Bu kadim felsefe, gerek kendinize gerekse çevrenize bir takım ahlaki kurallar dahilinde davranmayı da içeren ruhsal bir öz disiplindir. Kişinin gerçek benliğini keşfetmesine ve geliştirmesine yardım eder.
Yoga, insanın fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimi için yol gösterici bir haritadır. Bu harita beş temele dayanır:
Doğru Egzersiz (Asana)
Yoga pozlarına asana adı verilir. Yoga, modern egzersiz sistemlerindeki gibi agresif hareketlerle ağırlık kaldırarak kas geliştirmeye odaklanmaz. Yogada sabit, statik pozlar vardır; girilen pozda genellikle 1 ila 5 dakika arası kalınır.
Günümüz egzersiz anlayışındaki gibi zorlu hareketler ve ağırlık çalışmaları ile kas geliştirmek kas liflerinde yüksek miktarda laktik asit birikmesine neden olur. Bu birikim de kişilerde yorgunluk, halsizlik yapar. Yogada ise sabit pozlarda uzun süre kalıp derin nefesler alıp verme sayesinde kaslarda laktik asit birikmesinin önüne geçilir. Yoga dersinden sonra kişinin kendini yorgun değil de enerjik ve yenilenmiş hissetmesinin sebebi budur.
Yoga asanaları öncelikle omurga sağlığı ve esnekliğine yöneliktir. Yoga yapan kişiler daha dik durur; bel, sırt ve boyun ağrısı çekmezler.
Yoga iç organlarımız için de faydalıdır. Çeşitli asanalar hem iç organlarımıza masaj yapar hem de onları uyarır, böylece iç organların daha efektif çalışması sağlanmış olur. Ayrıca endokrin sistemi de uyarılır, hormon salgıları düzenlenir.
Doğru Nefes Alma (Pranayama)
Yogada vücuttaki Prana denilen yaşam enerjisinin nefes ile kontrol edildiği düşünülür. Nefes olmadan yaşam olmaz. Eğer doğru nefes alamıyorsak yaşam enerjimiz yavaşlar. Nefes kişinin zihinsel ve psikolojik durumu ile de ilgilidir. Heyecanlandığınız zaman nefesinize dikkat edin. Kesik kesik ve sık nefes alırsınız. Ya da sinirliyken bazen derin bir nefes alıp vermek sakinleşmenize yardımcı olur. Nefesi kontrol ederek zihnimizi dinginleştirebilir, konsantrasyonumuzu arttırabilir ve daha enerjik olabiliriz.
Doğru Dinlenme (Savasana)
Doğru dinlenme, fiziksel, zihinsel ve ruhsal dinlenmeyi kapsar. Yoga derslerinde zaman zaman sırt üstü yatarak dinlenme molaları verilir. Dersin sonunda ise 10 dakikaya kadar uzayabilen bir dinlenme vardır.
Doğru Beslenme
Sindirim çok ciddi enerji isteyen bir süreçtir. Eğer doğru şekilde beslenmezsek vücudumuz yediğimiz gıdaları sindirmek için sürekli enerji harcayacağından gün içinde halsizlik hissetmemiz kaçınılmazdır.
Beslenme alışkanlıklarını düzenlemek de yoganın felsefesine dahildir.
Meditasyon
Zihninizi durdurabilir misiniz? Hiçbir şey düşünmeden geçirebildiğiniz bir an var mı? Yoga pozları, nefes egzersizleri, beslenmenin düzenlenmesi sadece bedeni meditasyona hazırlamak içindir. Meditasyon sırasında çok uzun süreler boyunca lotus pozunda (bir çeşit bağdaş) oturulur ve zihin dinginleştirilmeye çalışılır.
Biz derslerimizde yoga pozlarını yapıyoruz, nefesimizi düzenlemeye çalışıyoruz ve aralarda dinleniyoruz. İlerleyen zamanlarda bedenlerimiz güçlendikçe yaptığımız pozlar da zorlaşıyor. Ancak hedefimiz ellerimizin üstünde durmak ya da bacağımızı boynumuza dolamak değil. Yoga aslında içimize yaptığımız bir yolculuk. Her pozun içinde bedenimizi, ne hissettiğimizi, ne düşündüğümüzü keşfederek yürüyeceğimiz bir yol...
Yoga yaptıkça:
Düzenli yapılan yoga, daha dinç ve sağlıklı bir bedene kavuşmanızı sağlayacaktır.
İletişim Bilgilerimiz
Küçükbakkalköy mahallesi, Ahmet Muhip Dranas sokak, Selimoğlu Atasel No: 7, Ataşehir, İstanbul/Turkey