Reformer (Aletli Pilates)

Reformer aletinin tasarımının ilk temelleri Joseph Pilates‘in 1. Dünya savaşı döneminde yaralı askerleri yataklarında tedavi etmeye başlamasıyla atılmıştır. Joseph Pilates’in hastanede yataklara ve duvarlara taktığı yaylarla hastaları tedavi etmesi aslında bugünün modern Reformer aletlerinin ilk denemeleridir. Bu çalışma ve tedavi sistemi sayesinde hastalar, yataklarından kalkmak zorunda kalmadan uygulayabildikleri yaylarla belli bir dirence karşı yaptıkları egzersizlerle beklenenden çok daha çabuk iyileşme göstermişlerdir.

Günümüzde geliştirilmiş haliyle Reformer aletleri;  kendine özgü egzersiz programlarıyla,  üzerinde yatarak, oturarak, diz üstünde ve ayakta durarak 500’den fazla hareketin yapılabildiği çok daha geniş kapsamlı bir kullanım sunmaktadır.

Pilates Reformer diğer pilates aletlerinin arasında en çok bilinen ve kullanılmakta olanıdır. Üzerinde yatılan platform, hareket eden kızaklı bir bölümden oluşur, bu bölüm farklı farklı zorluk dereceleri olan yaylarla desteklenir ve footbar dediğimiz genellikle ayakların dayandığı bölüme bağlanır.
 Bu hareketli platform üzerinde omuzların dayanacağı omuz destek ünitesi bulunur. Bunun yanısıra başın yerleşeceği bir ufak bölüm daha bulunmaktadır. Reformer aleti, üzerindeki yaylar, hareketli bantlar ve makara sistemiyle oldukça etkili ve kısa sürede sonuç veren bir egzersiz aracıdır.
Kişiyi sabitleyerek çalıştırmasının yanısıra, simetrik bir form vererek vücudun kendi ağırlığının kullanıldığı çeşitli derecelerdeki direnç egzersizleriyle derslerden hızlı verim alınmasını sağlamaktadır.
 Yayların oluşturduğu direnç, vücut ağırlığıyla birleşir ve bu da zorluk derecelerinin belirlenmesine olanak sağlar. Reformer aleti kişinin vücut yapısındaki engeller  (bazı kasların kısalığı ve esnek olmayışı gibi) boy ve benzeri faktörler göz önüne alınarak kişiye göre ayarlanmaya elverişli şekilde tasarlanmıştır. Bu durumda pek çok farklı vücut yapısında insanla doğru ve kişiye özel reformer dersleri yapılabilmektedir.

Reformer üzerinde egzersiz yaparken, amaç güç kazanmak, vücudu kendi sınırları içinde doğru şekilde esnetmek, denge merkezini, postür bozukluklarını düzeltmek ve tüm bunlar esnasında doğru nefes, doğru tempo, odaklanma ve akıcı hareket ilkelerine sadık kalmaktır. Derslerde dengeli bir bütünlük olmalıdır; çünkü amaç sadece belirli kas gruplarını şişirmek ya da büyütmek değil, esnetip uzatarak kuvvetlendirmektir.

Pilates egzersizlerinin tümünde ve reformer egzersizlerinde amaç tüm vücudu çalıştırmaktır. Bazen reformer üzerinde yapılan egzersizlerde dışarıdan bakıldığında sadece bir kas grubuna yönelik bir çalışma yapılıyor izlenimi alınabilir, ancak bu alet üzerinde yapılan hareketler diğer birçok egzersiz branşında tercih edildiği gibi sadece belli başlı kas gruplarını çalıştırmayı hedeflemez. Egzersiz yapan kişi Reformer’ın yaylı ve makaralı sistemiyle çalışırken bantları itip çekme esnasında vücudun kuvvet merkezini kullanır, dolayısıyla aslında kollarıyla bantları çekerken ya da bacaklarıyla footbarı iterken sadece tek bir kas grubuna yüklenmemiş olur. Vücuttaki tüm kas grupları aynı anda ve hemen hemen eşit düzeyde çalışır ve güçlenir. Bu reformer aletini diğer egzersiz aletlerinden ayıran en önemli özelliktir. Aslında aynı temel prensip sadece reformer için değil diğer tüm pilates aletleri ve matwork ekipmanları ile yapılan matwork egzersizleri için de geçerlidir.

Reformer aleti, özellikle yatarak uygulanan hereketlerde yerçekiminin etkisini azalttığı için kişinin daha rahat hareket etmesini sağlar. Egzersizlerin vücut ağırlığı kullanılarak yapılmasına karşın reformer aletinin tasarımındaki olağanüstü hesaplamalar sayesinde kaslar güçlenir ama bu esnada eklemlere yük binmesine de engel olunur. Reformer aleti ve diğer tüm pilates aletleri (Ladder Barrel, Chair, Cadillac, Tower of Power)  bilinçli bir eğitmen gözetiminde doğru yayların ve açıların kullanılması sayesinde birçok egzersiz türünden daha güvenli olma özelliğini de taşımaktadır.

Reformer aleti her geçen gün geliştirilmekte ve çok yönlü kullanım sunar hale gelmektedir. Rehabilitasyon merkezleri için tasarlanan sadece fizik tedavi amaçlı kullanılan modelleri de bulunmaktadır. Ayrıca büyük ve küçük Box’lar, tutacak seçenekleri, hamile pilatesi için kullanılan özel aparatı ve jump board (sıçrama tahtası) ile de zenginleştirilmiştir. Özellikle jump board reformera eklendiğinde yine yerçekiminin etkisi azaltılıp üzerinde pek çok yatay sıçrama egzersizi uygulanmaktadır. Jump board ile çok eğlenceli ve faydalı reformer dersleri yapılmaktadır.

   

İletişim Bilgilerimiz

Bize Ulaşın

Adres

Küçükbakkalköy mahallesi, Ahmet Muhip Dranas sokak, Selimoğlu Atasel No: 7, Ataşehir, İstanbul/Turkey

Email Adres

[email protected]

Telefon

02169692265

02169692265